Kariyer Birimi

Sultanbeyli Belediyesi Kariyer Merkezi, 2016 yılında kurularak iş gücü piyasasına ve geçim kaynaklarına erişimi güçlendirmeyi hedeflemektedir. Merkez, bireylerin mesleki kapasitelerini artırarak istihdam edilebilirliklerini yükseltmeyi, girişimciliklerini desteklemeyi ve ekonomik olarak kendi kendilerine yetebilirliklerini amaçlamaktadır. “İstihdam, Kariyer ve Girişimcilik” başlıkları altında hizmet sunan Kariyer Merkezi, “Herkes İçin Kariyer” vizyonunu benimseyerek çalışmalarını bu yönde sürdürmektedir. Aynı zamanda kayıt dışı istihdamın azaltılması için işçi, işveren ve kendi namına çalışmak isteyen geçici koruma ve yerel halka yönelik çalışma izni ve ruhsatlandırma konularında da danışmanlık ve destek vermektedir.

Sunulan Hizmetler;

İstihdam
1- Bilgilendirme ve Yönlendirme
2- Profesyonel CV Oluşturma
3- Danışmanlık
4- İşveren İş İlanı Yayınlama
5- İşçi & İşveren Buluşturması
6- Network Çalışmaları
7- Stajyer Bulma-Yönlendirme
8- Mesleki Eğitim Merkezine Yönlendirme

Kariyer
1- Mentörlük Programı
2- Kariyer Koçluğu / Planlaması
3- Sosyal Beceri Eğitimleri
4- Mesleki Eğitimler
5- Hobi Kurslar
6- Girişimcilik Eğitimleri

Girişimcilik
1- İnovasyon Merkezi
2- Uygulama Merkezi
3- Kuluçka Merkezi
4- Destek ve Teşvik Programları

Kariyer Merkezi bünyesinde yer alan İstihdam Masası, özel sektörde iş arayan bireylerin beceri, nitelik ve karakteristik özellikleri doğrultusunda işveren ile bir araya getirilmesini ve işe alım süreçlerinin takip edilerek vatandaşların ve firmaların desteklenmesini amaçlamaktadır. Bireylerin İstihdam Masası hizmetlerinden faydalanmaları için bizzat kendilerinin gelerek başvurularını iletmeleri gerekmektedir.

 

Bilgilendirme ve Yönlendirme: Danışan öncelikle kariyer merkezi ve istihdam alanları konusunda bilgilendirilir. Nitelikleri değerlendirilir ve uygunluğu bulunan iş ilanlarına yönlendirilir. Genç adaylar ihtiyacı durumunda mesleki eğitim merkezine, staj programına veya gönüllü çalışmalara yönlendirilir.

Profesyonel CV Oluşturma: Danışanın tecrübe ve becerilerini ön plana çıkaracak profesyonel cv danışmanlarımız tarafından hazırlanır.

Danışmanlık: Danışanın nitelikleri değerlendirilir ve en verimli olabileceği alanlar saptanarak bilgilendirme ve danışmanlık sağlanır.

İşveren İş İlanı Yayınlama: İstihdam ihtiyacı olan işverenlerin, ilan talepleri detaylıca alınır ve portalda iş ilanı yayınlanır. Ayrıca işe uygun adaylara SMS ile bilgi verilerek işe yönelimi sağlanır.

İşçi & İşveren Buluşturması: İşveren firma yetkilileri aradıkları niteliklere uygun adaylar ile yüz yüze getirilerek buluşturur ve işe alım süreci için ön görüşme sağlanır.

Network Çalışmaları: Saha ziyaretleri yapılarak firmaların ihtiyaçları belirlenir. Firma bilgileri alınarak işbirliği gerçekleştirilir.

Stajyer Bulma-Yönlendirme: Lise ve Üniversite öğrencilerinin staj yeri bulma konusunda destek sağlanması.

Mesleki Eğitim Merkezine Yönlendirme: En az ortaokul mezun, açıktan okuyan ve lise tek öğrencilerin mesleki eğitim merkezlerine yönlendirilerek sertifikalandırılması sağlanmaktadır.

Bireylerin kariyerlerini yönlendirmelerine rehberlik ve destek sağlar, gerekli beceri eğitimi ve hizmetlerine erişimlerini kolaylaştırır. 

Mentörlük Programı: Mentörlük programı üniversiteli öğrencilerinden liseli öğrencilere ve profesyonellerden üniversiteli öğrencilere olmak üzere iki alt programdan oluşmaktadır. Üniversiteli öğrenciler, liseli öğrencilere mentörluk yaparak, onlara kariyer seçenekleri, eğitim hedefleri ve genel yaşam deneyimleri konusunda rehberlikte bulunmayı amaçlarlar. İş profesyonelleri ise, üniversiteli gençlerle çevrimiçi ve yüz yüze bir araya gelerek mentörlük yapar, deneyimlerini ve sektör bilgilerini paylaşarak üniversite öğrencilerinin farklı bakış açıları kazanmalarını ve bilinçli bir şekilde kariyerlerini tamamlamalarını sağlarlar.

Kariyer Koçluğu / Planlaması: ICF (Uluslararası Koçluk Federasyonu) üyesi koçumuz ile ICF standartlarında, vatandaşlarımızın kişisel gelişimlerini desteklemek ve becerilerini keşfetmeleri sağlayabilmek adına bu alanda sunulan hizmettir. Buna ek olarak, bu başlık altında grup etkinlikleri ile toplu kişisel gelişim seminerleri sunulmaktadır.

Sosyal Beceri Eğitimleri: Sosyal beceriler, kişinin duygusal ifade, empati, problem çözme, liderlik, takım çalışması gibi alanlarda güçlü olmasını içerir. Bu beceriler, bireyin sosyal çevresinde etkili bir şekilde iletişim kurmasını ve etkileşimde bulunmasını sağlar.  Sosyal beceri eğitimleri, bireylerin kişisel ve profesyonel ilişkilerde etkili, sağlıklı ve olumlu etkileşimler kurmalarını amaçlar. Bu eğitimler kültürlerarası iletişim, zaman yönetimi, analitik öğrenme, iş hayatı hukuku v.b eğitimler olarak belirlenmiştir.

 

Mesleki Eğitimler: İşgücü piyasasındaki ihtiyaçlar doğrultusunda dil kursları ve mesleki kurslar açılarak kişilerin mesleki donanım kazanmasına destek sağlanmaktadır.

Hobi Kurslar: Hobi kursları, bireylerin kişisel ilgilerine yönelik olarak düzenlenen öğretim programlarıdır. Bu kurslar, katılımcılara belirli bir beceri veya hobiyi öğrenme, geliştirme ve pratiğe geçirme fırsatı sunmaktadır. Kanaviçe, punch, makrome, resim, nakış gibi alanlarda hobi kursları düzenlenmektedir.

Girişimcilik Eğitimleri: Girişimcilik eğitimleri, bireylere girişimcilikle ilgili temel bilgileri, becerileri ve stratejileri öğretmeyi amaçlayan eğitim programlarıdır. Bu tür eğitimler, girişimcilerin iş kurma, işletme ve büyütme süreçlerinde karşılaşabilecekleri zorluklarla başa çıkabilmeleri için gerekli olan bilgi ve yetenekleri kazanmalarını hedefler.

Girişimciliğin desteklenmesi alt programı ile kişilere yeni iş fikirleri oluşturmak, iş kurmak veya mevcut işlerini büyütmek isteyenlere teşvik ve destek programları aracılığıyla desteklere ulaşılması hedeflenmektedir. Girişimcilik faaliyetlerini 4 başlık altında sunulmaktadır.

İnovasyon Merkezi

Toplumun ihtiyaç duyduğu alanlarda girişimcilik fikirlerinin oluşturulması veya kişilerin fikirlerinin olgunlaştırılmasının sağlanması hedeflenmektedir.

Uygulama Merkezi

Kişilerin iş fikirlerinin pilot dönemlerinde ki çalışmalarını desteklemektedir.

Kuluçka Merkezi

Girişimcilerin işlerinin güçlendirilip hızlandırmalarına yardımcı olmaktadır.

Teşvik ve Destek Programları

Sektör ihtiyaçları noktasında fon çağrıları açarak girişimcileri destekleme programları oluşturmaktır. Bu kapsamda çalışma izni desteği ve iş yeri ruhsatlandırma desteği olmak üzere iki alt program yürütülmektedir.

Çalışma İzni Desteği

İş ve Meslek Danışmanlığı Masası, Sultanbeyli Mülteciler Toplum Merkezi bünyesinde hizmet vermektedir. İş ve Meslek Danışmanlığı hizmeti kapsamında işgücü ihtiyacı olan işletmeler ile iş arayan mültecileri bir arya getirerek hem işletmelerin ihtiyacı olan işgücünü karşılamak hem de iş arayan mültecilerin istihdamına katkı sağlamaktadır. Birimimiz, talep etmeleri halinde yabancı uyruklu eleman çalıştıran firmalar ve girişimci mülteciler adına yasallaştırma süreçlerinde çalışma izni başvurusu ve takibini yapmaktadır.

İş Yeri Ruhsatlandırma Desteği

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı, konuda yetkilendirilmiş idari birimler tarafından, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik kapsamında bulunan işyerlerinin açılarak, çalışma yapması için verilen izindir. Birimimizde kendi işini kurmak isteyen girişimci mültecilere ihtiyaç duydukları her türlü teknik ve danışmanlık desteği verilmektedir